نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به نوسانات اخیر نرخ ارز در ایران سیاست های بانک مرکزی را نیز یکی از دلایل مهم در این زمینه ارزیابی کرد.
نیویورک تایمز طی گزارشی نوشت ارزش ریال ایران طی هفته های اخیر کاهش یافته و علاوه بر تحریم ها نگرانی ایرانیها از نظارت اقتصادی دولت نیز عامل این امر بوده است.
کلیف کاپچان یک تحلیلگر در یوروسیا شرکت مشاوره خطرهای سیاسی گفت: بسیاری از ایرانیها اعتماد کمی به دولت در مورد توانایی مدیریت درست اقتصاد دارند.
کاپچان و دیگر تحلیلگران معتقدند: به نظر میرسد، تسریعکننده کاهش ارزش ارز ایران در هفته های گذشته، تغییر سیاست بانک مرکزی این کشور در ۲۳ سپتامبر بوده است.
بر اساس این سیاست جدید، بانک مرکزی ایران یک مرکز مبادله ارز خارجی تاسیس کرده است که نرخهای ترجیحی به واردکنندگان اجناس ضروری چون گوشت، غلات و دارو می دهد اما اقتصاددانان معتقدند که بانک مرکزی با این اقدام، سهوا این ترس را که با کمبود دلار مواجه است یا حداقل اینکه دسترسی کمی به ذخایر ارزی برآوردی ۱۱۰ میلیارد دلاری خود دارد، به بازار انتقال داده است.
جواد صالحی اصفهانی استاد دانشگاه ویرجینیا توضیح داد: اقدام مسئولان ایران نشان میدهد که بانک مرکزی ایران نمیداند در زمان بحران چه باید انجام دهد.
صالحی اصفهانی تصریح کرد: با تصمیم دولت مبنی بر منتشر نکردن نرخ تورم که به طور رسمی ۲۳٫۵ درصد اعلام شده است، ممکن است نگرانیها در مورد اینکه دولت ایران در مورد تورم روراست نبوده باشد، افزایش یابد.
در ادامه این گزارش آمده است، کاهش ارزش ریال سبب شده است که ریالهای بیشتری برای خرید غذا، دارو و ماشینآلات مورد نیاز از خارج نیاز باشد و این امر نگرانیها در مورد یک تورم شدید را افزایش داده است.
نويسنده:رضا غلامي
|